Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TWI JI Training Within Industry Job Instruction

TWI Job Instruction
Termelési tréner tréningünk / train-the-trainer tréningünk/ on-the-job tréner tréningünk eredeti angol elnevezése a TWI Job Instruction. 

1941. december 7. Pearl Harborban elsüllyed vagy megrongálódik a csatahajók többsége. Addig is az USA tartja életben az Egyesült Királyságot, később a Vörös Hadsereg is összeomlana az USA szállításai nélkül. És Pearl Harbor mérföldkő. Egyszeriben be kell vonni a termelésbe a nőket is, mindenkit, aki él és mozog. Akiket ki kell képezni, be kell tanítani. Megszületik egy betanítási módszertan. Ez a "Training within Industry" (TWI Job Instruction) "Tréning az iparban - Betanítás".
1945-ben befejeződik a világégés. A frontról visszatérő veteránok ezzel a módszertannal tanulnak bele polgári foglalkozásaikba. 
A TWI-it az 50-es években a japánok beépítik a LEAN-be és a módszertan 80 éve állja ki az idők próbáját.
A termelővállalatoktól a kórházakig millió helyen ez "A" módszer. A sírásástól az autós iskoláig (csak ott nem a kollégát tanítják be hanem Önt) ez "A" módszer. A helyes és sztenderizált munkamódszert "a munka instruktor" (az on-the-job tréner) tanítja meg a munkatársaknak.
Igen ám, de a remek szakmunkást, jó mérnököt, vérvételben csodálatos főnővért meg kell tanítani arra, hogy a tudást hogyan kell átadnia. Meg kell tanítani betanítani. 
A betanítást végző szakmunkásokat Magyarországon van, ahol termelési trénereknek hívják, a multinacionális cégeknél ők az ún. on-the-job trénerek. Az on-the-job tréner kifejezést a kezdőbetűket használva OJT-vel rövidítjük. Hogy miért csak OJT, és nem OtJT? Általában a "the" szócska "t" kezdőbetűjét a rövidítésből elviszi a cica.....

Vagyis. Train-the-trainer, más néven termelési tréner, harmadik nevén betanítási tréningünk a TWI Job Instruction képzés.