Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TWI JI Training Within Industry Job Instruction

TWI Job Instruction
Termelési tréner tréningünk angol elnevezése a TWI Job Instruction. 

1941. december 7. Pearl Harbor. A japánoknak sikerül meglepniük az amerikaiakat, Pearl Harborban elsüllyed vagy megrongálódik a csatahajók többsége. És addig az USA tartja életben az Egyesült Királyságot, később a Vörös Hadsereg is összeomlana az USA szállításai nélkül. És Pearl Harbor mérföldkő. Egyszeriben be kell vonni a termelésbe a nőket is, mindenkit, aki él és mozog. Akiket ki kell képezni, be kell tanítani. Megszületik egy betanítási módszertan. Ez a "Training within Industry" (TWI Job Instruction) "Tréning az iparban - Betanítás".
1945-ben befejeződik a világégés. A frontról visszatérő veteránok ezzel a módszertannal tanulnak bele polgári foglalkozásaikba. 
A TWI-it az 50-es években a japánok beépítik a LEAN-be és a módszertan 80 éve állja ki az idők próbáját.
A termelővállalatoknál, kórházakban - a millió alkalmazási környezetet nem soroljuk fel, de a temetkezési vállalattól az autós iskoláig számtalan példát mondana Ön is a helyes sztenderizált munkamódszert / eljárást / protokollt "a munka instruktor" (job instructor, JI) tanítja meg a munkatársaknak.
Igen ám, de aki a betanítást végzi, az lehet remek szakmunkások, esetleg mérnök, lehet a vérvételben csodálatosan főnővér, de soha senki nem tanította arra, hogy a tudását hogyan kell átadnia.
Ezeket a betanítást végző szakmunkásokat magyarul termelési trénereknek hívunk, ill. itthon is terjed megnevezésükre az on-the-job tréner kifejezés, amelyet OJT-vel rövidítünk. Hogy miért csak OJT, és nem OtJT? Általában a "the" szócska "t" kezdőbetűjét a rövidítésből elviszi a cica.....

Vagyis termelési tréner tréningünk angolul PONTOSAN a TWI Job Instruction képzés.