Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TWI JI Training Within Industry Job Instruction

1941. december 7. Pearl Harbor
A japánoknak sikerül meglepniük az amerikaiakat, Pearl Harborban elsüllyed vagy megrongálódik a csatahajók többsége. És addig az USA tartja életben az Egyesült Királyságot, szállításai nélkül összeomlana a Vörös Hadsereg. Megkezdődik a háború a Csendes-óceánon is. Be kell vonni a termelésbe a nőket, mindenkit, aki él és mozog. Akiket ki kell képezni, be kell tanítani. Megszületik egy betanítási módszertan, amely 80 éve állja ki az idők próbáját a "Training within Industry" (TWI) "Tréning az iparban".
1945-ben befejeződik a világégés. A frontról visszatérő veteránok ezzel a módszertannal tanulnak bele polgári foglalkozásaikba. 
A multinacionális cégek betanítási gyakorlatában a TWI módszert az "instruktor", a munka instruktor (job instructor, JI) tanítja meg az ügyfél betanítást végző munkatársainak, akik remek szakmunkások, esetleg mérnökök, de soha senki nem tanította arra, hogy a tudásukat hogyan kell átadniuk.
Ezeket a betanítást végző szakmunkásokat magyarul termelési trénereknek hívunk, ill. itthon is terjed megnevezésükre az on-the-job tréner kifejezés, amelyet OJT-vel rövidítünk. Hogy miért csak OJT, és nem OtJT? Általában a "the" szócska "t" kezdőbetűjét a rövidítésből elviszi a cica.....