Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Termelési tréner tréninget követő opcionális szupervízió (follow-up)

otj-127.jpgOpcionális követés (follow-up). Az on-the-job trénereknek (termelési tréneknek szóló) tréninget érdemes kiegészíteni szupervízióval. 

Egy 3-napos képzés a kétnapos termelési tréner képzésnél annyiban LEHET több, hogy a 3. napon trénerünk supervisorként támogatja megbízónk on-the-job trénereit. Mit jelent a szupervízió és mi a célja. Kezdjük a szupervízió értelmével. A kétnapos tréning után a betanítást végző kollégák elméletben már "mindent" tudnak, vizsgáztak, tehát tényleg képesek a betanításra.

De. De a tudásuk még éppen úgy nem készségszintű, mint amikor Önnek kétnapos friss jogosítványa volt autóvezetésből. A szupervízió átsegíti őket az első elakadásokon.

Ilyenkor mi, a tréning trénere - hívjuk magunkat most instruktornak, hogy a tréner szó ne legyen félreérhető, hiszen termelési trénereket tréningezünk - ott vagyunk a betanítást végző kolléga mellett a munkahelyükön, a gyártócellában és szakmai oldalról felügyeljük az élesben zajló betanítást. Mint egy tapasztalt főnővér, aki az ifjú kolleginának vérvétel közben segít megtalálni a vénát.
Az instruktor a szupervízió során a termelési trénerek tekintélyét nem csorbító módon biztosítja, hogy mindaz megjelenjen a betanítás folyamatában, amelyet a kollégák már elsajátítottak, de még nem tökéletesen vittek át a napi gyakorlatba.

Mondjuk a 2-napos termelési tréner tréningen (OTJ-tréningen) részt vett (fiktív nevek) Péter, Zsolt, Imre, Lajos és Attila.

Mondjuk, hogy a tréning első 2 napjának helyszíne egy konferencia-hotel tréningterme volt.

A szupervízió keretében immár a megrendelő telephelyén (tehát az üzemben, a gyárban) az instruktor (tehát a mi trénerünk) mondjuk másfél órára "odaáll" Péter mellé, aki éppen egy új munkatársnak a préselést, két órára Zsolt mellé, aki összeszerelést, 45 percre Imre mellé, aki kompresszor-tesztelést tanít be. Segíti a betanítást végző kollégákat, hogy a tréningen elsajátítottakat ügyesen alkalmazzák saját betanítói munkájuk során.