Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tananyagkészítési, munkautasítás készítési tréning

A tananyagkészítési, munkautasítás-készítési tréning szükségessége
Ma már nem úri huncutság az instruktorok, más néven on the job trénerek tréningje.
Az autóiparban például evidens, hogy a betanítást végzőknek képzés kell, a betanítást végző termelési trénereket, más néven instruktorokat a betanításra fel kell készíteni, tréningre van szükségük.
De például tananyag-készítési tréninget még mindig nem mindenhol kérnek a betanítást végzőknek, ezért - jó esetben - a betanulót a saját jegyzete segíti. Ami, ha egyáltalán van, vagy használható, vagy nem. Ön és e sorok írója sem tudta mindig elolvasni az egyetemi előadásokon villámtempóban leírtakat. A fénysebességgel skribált hieroglifákat próbáltuk utólag silabizálni. Rossz esetben csak a vizsga vagy a ZH-előtt derült ki, hogy elfelejtettük saját rövidítéseink jelentését. Amikor kölcsönkérte egyetemi társai jegyzeteit, nem olyan volt, mint bent lenni az órán. Tananyagot készíteni külön tudomány. Még előfordul, hogy a képes munkautasításokat készítő mérnökök sem kapnak felkészítést és bődületes selejt árán, huszoniksz iterációból, "a fél Amazonas-őserdőt kinyomtatva" születik meg a használható vizuális munkautasítás. A legszebb, és sajnos mindenhol előforduló helyzet, hogy a betanítást végző instruktor sem érti a munkautasításban írottakat. Az instruktor saját maga tesz külön megjegyzéseket a munkautasításhoz, vagy éppen ő, az on-the-job tréner készít a munkautasítást kiegészítő fotókat. Aki nézett vagy olvasott Harry Pottert az tudja, hogy a potion készítésben nem jeleskedő Harry a Félvér herceg jegyzeteivel ellátott tankönyv segítségével hogyan lett hirtelen jobb mint Hermione, hogyan lett a JÓ TANANYAG segítségével, egy pillanat alatt az évfolyam legjobbja. 


 

A tananyagkészítési, munkautasítás-készítési tréningről
Üdvözlést és bemutatkozást követően egy másodpercet sem vesztegetve fejest ugrunk. A tréner megtanít egy munkafolyamatot a résztvevőknek és most a résztvevők feladata olyan munkautasítás, olyan tananyag készítése amely alapján bárki képes ugyanazon produktumot előállítani. Ha kész próbára tesszük a tananyagot.
A tréner védőruhát visel és vannak a tréningteremben takarítás eszközök. Ez fontos, mert az első tananyagot, a tréner Svejk a derék katona hűségével követi, vagyis a munkautasítás szerint, azt szolgaian követve dolgozik. Tehát ha érthető, pontosan azt csinálja a tréner, mint amit a munkautasítás tartalmaz. És semmi többet nem csinál, mint ami le van írva, ill. átlagos munkahelyi környezetben feltételezhető. Ha a tananyag hiányos vagy rossz, akkor nem fogja a munkadarabat letenni. Fordítva illeszti. Nem csavarja meg, nem ragasztozza be, más nyomatékra húzza. A méreteket elrontja. Nem tudja a valamit kinyitni, amit kivesz, nagy erővel teszi, és eltépi. Begyűri. Leönti vagy leforrázza magát. Elszakítja. Összegubancolja. Melléteszi. Leejti. Hagyja gurulni. Kihagy kritikus lépést. Éppen csak az áramütést nem szenvedi el, de egy "Aúúúúúúú" sikollyal jelzi, hogy ha élesben használta volna a munkautasítást vagy tananyagot, most az lett volna.
A tréfás, de véresen komoly demóval jelezzük a résztvevőknek, hogy mi maradt ki, mi félreérthető, minek rossz a sorrendje, mi az, amit a munkautasítás vagy tananyag használója nem is lát, pláne nem ért a munkautasítás olvasója.

És a résztvevőkkel elkezdjük finomítani a tréningterembe általunk vitt munkafolyamat betanításának tananyagát. Beleírunk még 10 lépést, mellékelünk 2 you tube videót, a továbblépés előtt elolvastatunk egy internetes cikket vagy magyarázatot készítünk. Addig finomítunk, addig tökéletesítjük a tananyagot, amíg a tananyagot követve, bárki, aki azt olvassa ugyanahhoz a végeredményhez, produktumhoz azonosan és hatékonyan jut el úgy, hogy közben a biztonsági követelmények sehol nem sérülnek. Aztán másik munkafolyamatnak kell elkészíteni a munkautasítását, hiszen a tréning gyakorlás. 

Felkészítjük a résztvevőket arra, hogy olyan munkautasítást készítsenek, amely alapján szinte bárki, akár a képzési helyre behívott, mit sem sejtő konyhás néni, pénzügyes vagy recepciós, az azonos munkafolyamat eredményeként a tökéletes eredményt, terméket tegye az asztalra. 

 

A tananyagkészítési, munkautasítás-készítési tréning létszáma, időtartama, helye
A tréning ideális létszáma 3-4 fő, maximum 5 kolléga.
A képzés időtartamát megrendelőnkkel egyeztetjük, a képzés időtartamát befolyásolja a csoport létszáma, előzetes tudásszintje, a készítendő tananyagok komplexitása, és az, hogy a megrendelő kér-e a képzés végére vizsgát. Az oktatási helyszín kiválasztásában igény esetén segítünk, mindazonáltal a leggyakoribb helyszín megrendelőnk telephelyén egy tárgyaló, vagy a megrendelő által megjelölt helyszín.  

 

A tananyagkészítési, munkautasítás-készítési tréning végén opcionális vizsga
A tananyagkészítési tréning vizsgával is zárulhat. A vizsga részben lehet a résztvevő saját munkahelyén élesben is használandó, a gyártásban, gyógyításban, összeszerelésben, ügyfélkapcsolati kommunikációban használandó munkautasítás. A vizsga részben lehet kemény - izgalmas játékba öltöztetett - szakmai, tananyagkészítési, munkautasítás készítési megmérettetés. Erről annyit árulunk el, hogy felteszünk egy kérdést: gondolkodott-e már azon, hogy ilyen-olyan okból egy utasszállító repülő cockpitjében találja magát, és le kell hozni a gépet. Ha a robotpilóta működik és a tananyag jó, nem lehetetlen.