Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Motiváció tréning

goodjob-78.jpgA betanítást végző on the job trénereknek, termelési trénereknek, mestereknek motivációs tréninget (motiváció-tréninget) is javasolunk!
 
X.Y kolléga a cégnél van 10-20 éve. A szakma a kisujjában. Csodálatosan dolgozik. Szinte mindent tud. Mi történik? Rábízzák, hogy tanítsa be az újakat. Jön a megérdemelt jutalom. Kézfogás, kis ünnepség és a kolléga kap valamilyen kinevezést.
Gyakori például a mester titulus. (Nincs új a nap alatt. Inas, céhlegény, mester.) 

Igen ám, de ő a betanítást még soha nem tanulta. Honnan tudná. Jó esetben megkapja a betanítói, más néven on the job tréner, még más néven train-the-trainer képzést, és a (jön a sokadik név) termelési tréning segítségével megtanulja, hogy hogyan tanítsa meg a munkafolyamatokat, hogyan oktassák a rájuk bízott új munkatársakat. 

És innentől részben a betanító, a mester, a mentor (ahány ház annyi elnevezés a státuszra) felelőssége lesz a kollégák harci szellemét magasan tartani. Ami nemes feladat, csak... Ez is felveti a "hogyan" kérdést. Hiszen ezt sem tanulta! Nem tudja kiszopni a kisujjából. Ő az esetek 90%-ban szakmunkás (esetleg mérnök, kertész, .... Vagy lehet, hogy ő a főnővér. Vagy olyan ember, aki a bombák hatástalanítását tanítja. Csodálatos tűzszerész. Csak a soha nem tanulta az ösztönzést.

Honnan a szöszből tudná azt, amit a vezetők hmmm százaléka is szánalmasan csinál. Ráadásul a vezetők legalább tudnak szankcionálni. Tudnak jutalmazni. Viszont ha a "mester", a termelési tréner, a mentor, nem kap ösztönzési felkészítést, az olyan, mintha egy katonát kiképzés nélkül és meztelenül küldenének a csatába. Az pedig nem elég, hogy ordítják neki: "motiváld őket!" Még kevésbé jó, amikor a HR-irodában "eldöntik", hogy az on-the-job tréner motiváljon is. Ez nem vicc, bár szerencsére egyre ritkább. A gondolkodó HR-es kollégák tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy attól, hogy előírják a stewardessnek, hogy sérült hidraulikával, egy hajtóművel, rossz látási viszonyok között egyedül tegyen le Katmanduban egy utasszállító gépet, az kevés.
Azt mondani a betanítóknak, hogy "motiváld őket", kevés. Ahol régen csak ennyi történt, ott mi volt az eredmény? Semmi. Ösztönzési fronton az ég adta világon semmi. A termelési tréner pontosan azt tette, amit Ön is tenne az ő helyében, ha Ön nem lenne motivált arra, hogy ösztönözzön, ha nem tudná, hogy hogyan kéne ....  Ön naponta mennyit kerékpározna, ha nem is tudna biciklizni, plusz nem is lenne rá indíttatása?


A mentorok / mesterek / betanítók / termelési trénerek / on-the-job ösztönzési felkészítéséről, motivációs tréningjeinkről bővebben itt "mindent" megtalál.