Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Konfliktuskezelési tréning

onthejob91919.jpgTermelési trénereknek lenni szép hivatás, de rengeteg konfliktussal jár. 


 

 

Csak néhány a nyalánkságok közül.
Lehet, hogy a termelési tréner felettese azt mondja legyen már vége a betanításnak, de a termelési tréner tudja, hogy az általa tanított munkatárs még "nincs kész". Kb. olyan a helyzet, mint a - ha látta az Utolsó szamuráj c. filmet - mint, amikor Tom Cruise még a kiképzés elején tart, de máris csatába küldik az ezredét. 
Ha "megvan" a film, az eredményt ismeri. 
Lehet, hogy a betanuló (uram bocsá') nem alkalmas a feladatra, és ezt meg kell neki mondani, vagy a házon belül kell "kommunikálni".
De a HR meg nem akarja majd tudomásul venni. 
Vagy. 
Lehet, hogy a betanuló - aki ha nem is gyakori, de lehet, hogy 20 évvel idősebb mint a trénere - "mindig mindent jobban tud". (Ez a termelési trénerekkel folytatott beszélgetések során az általuk egyik leggyakrabban említett konfliktus).
Aztán. 
A termelési tréner elmondja a szabályokat, pl. egészségvédelmi, munkavédelmi szabályokat, és a betanított megszegi.
Soroljuk tovább?
"Betelik az internet". 

A betanuló nem figyel. Idézet minden második, "mai fiatalokat" betanító mestertől vagy on the job trénerként vagy bármilyen néven is nevezett, de betanítást végző kollégáktól: beszélek hozzá, és b..... meg ő meg csak nyomkodja a telefonját! Legszívesebben a kis ****t ...... (a mondat folytatódását nem írjuk le).  

Külön nyalánkság, ha van a cégnél olyan pontrendszer vagy teljesítményértékelés, ahol anyagi hatása van annak ha a betanuló nem szerzi meg a pontokat vagy jó értékelést. 
Ha nem ad zöld lámpát a betanítottnak, és a betanulója pénztől esik el emiatt, a betanítót számos hatás befolyásolja. Például jószívűnek lenni jó. De ilyenkor az is előfordulhat, hogy a betanuló a termelési trénert megfenyegeti (!), ha nem ad neki a vizsgán jó jegyet... Ha Ön erre azt mondja, hogy "azért ne essünk túlzásba", akkor nem kizárt, hogy Ön Győr-Sopron megyei vagy Budapesten lakó, 30 körüli HR-es hölgy, aki légkondis irodában farmert, ha prezis nap van kosztümöt visel, még nem építkezett, (így nem hallotta az építésvezető és a munkások közötti párbeszédeket) nem lakott Észak-Kelet Magyarországon. A cégnél a munkásokkal pár percre találkozik, amíg ők aláírják a "papírokat", de a vállalatnál töltött (jó esetben) 4 év alatt "túl gyakran" munkással (akit mostanában mindenhol "dolgozónak" vagy "fizikai állományúnak hívnak", mintha a munkás szitokszó lenne) "csak úgy" nem beszélgetett. 

Vagyis.....

A betanítás folyamatába, a termelési tréner státuszba millió konfliktus kódolt. Neuralgikus kérdéssé vált a betanítók, mesterek, on the job trénerek életében a konfliktus. Nemet mondani, (amennyire egyáltalán lehet) "objektíven" teljesítményt értékelni őrült nehéz. Ráadásul teljesítményt nem évente egyszer, hanem akár naponta kéne értékelni. A mai világban (közbiztonság hiánya, közösségi média terror, egy 20.000 fős városban elbújni sem lehet, a szürreális fluktuáció stb. okok miatt) a betanítást viccnek tekintő kollégák sokszor szent tehén státuszt élveznek.
Elefántot is ledöntő a betanítók konfliktusterhelése.
Akkora a napi konfliktusdózis, hogy ha lenne egy, a Geiger-számlálóhoz hasonló mérőeszköz, az állandóan sípolna. És horror mennyiségű konfliktust le kell nyelni. A szőnyeg alá kell söpörni. 

Szerencsére sok ügyfelünk menedzsmentje, HR-esei, L&D-és kollégái a földön járnak, és nem kell nekik "eladni" konfliktuskezelést, hanem kérik maguktól. Gyakori, hogy egy - mondjuk - kétnapos tréninget konfliktuskezelési nap előz meg vagy konfliktuskezelési tréning követ, így összességében három nap a képzés, vagy ha a szűken vett betanítási tréning 4-napos, akkor a konfliktuskezeléssel a teljes képzési időtartam 5 napra nő.
Konfliktuskezelési tréningjeinket itt ismerheti meg.