Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Érzelmi intelligencia tréning

matrix_reloaded_twins.png"We are getting aggravated. - Yes, we are."A termelési trénereknek az érzelmi intelligencia tréning, mint egy falat kenyér.... 

Mit csinál egy termelési tréner? Betanít.
Mi kell az eredményes betanításhoz? Módszertan és bizonyos konkrét kompetenciák használata. Amihez mire van szükség?

1. Nagy adag önismeretre, hiszen van, aki nem szokott túl gyakran megköszönni dolgokat. Van, aki "gyárilag" nem dicsér, vagy nem ad visszajelzést. Nem soroljuk.  

2. Érzelmi ön-menedzsmentre, hiszen a betanítás - egyebek között - türelmet igényel. Ugyanis galád módon sok betanuló a betanulás kezdetén még nem tud "mindent". Az ebadták. És (jó esetben) kérdeznek. Pontosabban ha türelmetlen vele a betanító, akkor a betanított nem mer, és nem akar majd kérdezni. És a betanítás vagy a sokkal hosszabb lehetségesnél, vagy kevésbé eredményes, és majd jön a tengernyi selejt, vagy a betanuló "kapásból" felmond. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy ez ritka. Hát nem. 

3. Empátiára és mások érzelmei megfigyelésére vonatkozó készségnek, meghallgatási és meghallási, meglátási készségekre, hiszen lehet, hogy a betanuló nem is figyel. De ezt a betanító hogyan veszi észre, ha ő oda sem néz, ha ő is csak darálja, ha túl akar lenni rajta, ha ő sem figyel a betanulójára?

4. A legtöbb betanuló nem Einstein. Pláne nem szakmai Jóisten, hiszen most tanul be. Ergo kérdez. Pontosabban csak akkor kérdez, HA a betanítóval a kapcsolata legalább nem rossz. Amihez a betanító részéről a 2. pontban említett érzelmi önmenedzsmenten kívül kapcsolatépítésre van szükség. 

És mi az az érzelmi intelligencia 4 nagy pillére? Amit eddig taglaltunk. 

1. Önismeret és saját érzelmeink megértése (én-tudatosság). 

2. Érzelmeink menedzselése, a lelki állóképesség, az ön-motiváció (ön-menedzsment) 

3. A "többiek", a mások érzelmeinek felismerése, megértése, együttérzés, empátia, beleérzés (
társas tudatosság) 

4. Kapcsolataink építésének képessége, együttműködés, befolyásolás, konfliktuskezelés (kapcsolat-menedzsment) 

Összegzés. Meglepően hasznos a termelési trénerek érzelmi intelligencia fejlesztése. Gondoljon bele a munkakörbe, gondolja át, hogy ÖNÖKNÉL a termelési trénerség milyen alapkészségeket igényel. Az első 10 alapkészségből, ami az eszébe jut, minimum 9 lesz érzelmi intelligencia készség.

Érzelmi intelligencia tréningjeinket itt ismerheti meg.